GARDENING

Discover a hanging Surrey backyard and pool home

Sharp geometries and tender nature meet on this Surrey backyard

We take a stroll in a Surrey backyard that mixes sharp structure by Surman Weston and naturalistic planting by Matthew Childs Design to nice impact

The best dose of visible rigidity between the pure and the human-made can breed harmonious outcomes, as this pool home and backyard scheme within the depths of Surrey’s countryside demonstrates. A collaboration between London-based structure apply Surman Weston and native backyard structure and panorama specialist Matthew Childs Design, it features a finely crafted constructing and pool platform set in an expansive ‘wild’ panorama that completely contrasts with the sharply lined pavilion. The luxurious greenery extends to the sides of the Surrey backyard web site, which features a primary non-public residence that, funnily sufficient, was as soon as the pool home of a close-by mansion. 

It began when Childs was approached to work on the setting round the primary home again in 2019. He invited Tom Surman and Percy Weston to create the pool construction – the 2 studios had crossed paths earlier than as Surman Weston had designed Childs’ Reigate studio just a few years again. The crew, which included challenge architect Hilton Murrell, knew from the beginning that they wished to have a unified strategy for the general design, growing structure and panorama hand in hand, on equal footing. ‘We wished a extremely built-in scheme,’ Childs says.

Naturalistic Surrey backyard and geometric pool home

The oblong swimming pool intersects the concrete terrace, whose round form is mirrored by the close by firepit seating space

But equal doesn’t imply the identical. ‘The panorama has a form of ruggedness and a wilder really feel to it,’ says Surman. ‘We favored the concept of including a extra geometric, bolder centre level to distinction with the panorama – they might improve one another.’ The architects cite as references Palm Springs’ Frey Home II, for its steel roof and austere structure set towards a dramatic pure panorama, and KGDVS’ Solo Home in Spain, for its geometries and openness. In the meantime, Childs drew inspiration from the work of panorama architect Thomas Church, and Frank Lloyd Wright’s iconic Fallingwater. ‘Specifically, how modern structure and pure panorama can work in concord, be given dynamism by transferring water and softened with vegetation,’ Childs explains.

Their joint, basic ideas determined, the crew set to work, with backyard design and structure growing independently however in dialogue with one another. The landscaping (constructed by Belderbos Landscapes) borrows components from the structure and vice versa. For example, rounded outside seating echoes the form of the pool home.

The pool home structure seems easy – a Douglas fir timber development, topped by a light-weight corrugated aluminium roof, and sat on prime of a concrete base, which holds the water and transforms right into a hardwearing, textured and anti-slip ground inside. The inside comprises a primary open-plan area for seating round a wood-burning range, in addition to a separate rest room. Every thing is finely crafted (the construction was prefabricated and swiftly assembled on web site, that includes bespoke kitchen and cabinetry) and there’s an overarching sense of lightness concerning the design. ‘We designed it like an out of doors room,’ says Surman. ‘I imagined that the sliding doorways would at all times be open, however equally, within the winter, you’ll be able to shut it off and it’s simply large enough to have the hearth on and be cosy.’

Constructed on the positioning of an present 1.5m-high retaining wall, the brand new curved pool home straddles the extent change and cantilevers over the woodland

Westmorland stone discovered on web site and traces of deserted water options from the backyard’s previous lives impressed Childs to create a naturalistic panorama of water and rock. The intention was to make all of it look as if it had at all times been there. ‘Matt got here up with this wild scheme that had a number of water, reintroducing waterfalls, cascading into an even bigger after which smaller pond that then turns into the concrete disc of the pool and pool home,’ explains Surman. ‘He’s managed to maintain an thought of the wilderness that was there earlier than, however he’s injected routes, areas for sitting, a firepit and extra.’

The result’s completely poised and thoroughly deliberate however not overly manicured. New mature bushes assist create the sense that this richly wooded panorama has at all times been there, whereas additionally concealing the pool home from the primary house, fostering a way of discovery.

In the meantime, the perimeters of the concrete disc that holds the pool home construction cantilever out, extending into the encircling greenery. ‘Cantilevering over the financial institution makes you’re feeling like nearly all the panorama across the house is a part of the backyard,’ says Childs, mentioning this can be a method that has typically been utilized in historic panorama design. ‘In the same model, we’re “borrowing” the views and making them a part of our challenge.’ §

Related Articles

Back to top button