DESIGN + DECOR

This Small Home by the Pond Maximizes Mild and House

With regards to designing smaller dwelling areas, there’s a myriad of how to maximise the restricted quantity of house that’s obtainable. One might use multifunctional, “transformer” furnishings, or one might make the steps retractable, or maybe disguise a carousel closet below one’s mattress. Basically, whether or not it is a micro-apartment, a tiny home, or a car transformed right into a tiny dwelling on wheels, many small house design concepts could be translated and tailored to suit all kinds of challenges.

Within the South Bohemia area of the Czech Republic, boq architekti (beforehand) efficiently translated a few of these helpful small house design concepts in setting up a compact however comfortably environment friendly waterside retreat for a household. This area is well-known for tourism and this Home By The Pond (or “Dům u rybníka”) is just not solely designed to maximise its small footprint, however to boost the idyllic views out over the water.

Tomas Dittrich


Because the architects clarify:

“On the very fringe of a small village in South Bohemia, in an space interwoven with well-known South Bohemian ponds, a mini-house has grown, serving as a refuge to flee from the hustle and bustle of town. [..] The glazed facade is a key ingredient of the entire home. The dwelling house is elevated and because of the beneficiant glazing, the homeowners can get pleasure from great views of the countryside in shut proximity to the water.”

The straightforward, gabled type of the small home is impressed by what the designers establish because the “basic rural archetype” of the locality. But, it additionally sports activities a clear, minimalist look, due to its white plastered exterior partitions, which distinction strongly with its darkish grey coloured galvanized sheet steel roof.

The addition of an extended rectangular-shaped quantity, which holds the lavatory and sauna, helps so as to add some further house, in addition to some dynamism to the outside type.

Tomas Dittrich


Upon getting into by a door within the aspect of the oblong quantity, we come into the entry corridor, the place one can cling coats and put away sneakers.

Tomas Dittrich


This results in one other door that opens into the principle dwelling areas of the kitchen and lounge, that are oriented towards that vast glazed facade looking over the pond.

Tomas Dittrich


The lounge is just not overly giant, however gorgeously light-filled, due to the glazed patio door and beneficiant quantity of home windows, all guiding one’s eyes towards a peaceable view of the pond.

A lot of the inside is finished in a manner that echoes the minimalist envelope whereas enhancing pure mild and to provide the phantasm of a bigger house, clarify the architects:

“Within the inside, the supporting components come into play. Metal I-beams are acknowledged, and are complemented by a delicate metal staircase with picket steps and different metal furnishings. The whole lot is complemented by picket components and color-neutral equipment. The primary inside motif is the outside surroundings, which adjustments actually each minute and thus creates a novel ambiance.”

The steps are designed in a manner that helps to emphasise the design’s intent towards lightness and airiness. Fairly than being made with heavy, thick timbers, the body of the steps is made out of light-weight metal, whereas the stair treads themselves are made with slender items of wooden.

The result’s a thinner profile for the steps that also permits pure mild by, and the view out unobstructed. With the addition of handrails on either side, the form of the steps is barely extra steep than regular, permitting the steps to take up much less ground space, very like it will within the shipbuilding business.

Tomas Dittrich


Behind the steps, the eating space and kitchen are situated on the different finish of the bottom ground. The kitchen is laid out alongside one wall, whereas there’s a tall row of white paneled cupboards lining the opposite wall.

Tomas Dittrich


In distinction to the impartial palette of the partitions, we’ve got a darker, slate-colored materials for the cabinetry and fixtures with a modern, black end—all of which helps so as to add depth to the house.

Tomas Dittrich


Upstairs, we’ve got a mezzanine the place the sleeping space is situated. There’s an operable window in one of many angled roof partitions that allows mild to return in.

Tomas Dittrich


There’s additionally a desk right here on the mezzanine that overlooks the lounge beneath.

Tomas Dittrich


Again on the bottom ground, off to the aspect of the kitchen, we enter into the oblong quantity which encapsulates each the lavatory on one finish and the sauna, which seems out onto the pond, on the opposite finish.

Tomas Dittrich


The toilet’s use of duskier supplies creates a cave-like ambiance, which is balanced with some shiny touches of steel and a burst of warm-toned recessed lighting within the bathe alcove.

Tomas Dittrich


By strategically opening up the home to nature on one finish, and curating the inside in a manner that maximizes mild and house, this small home by the pond finally ends up being fairly snug and feeling fairly giant. To see extra, go to boq architekti.

Related Articles

Back to top button